Beginnen met hardlopen? Gebruik Start to run!

Als beginnend loper kan het hardloopwereldje behoorlijk intimiderend zijn. Wat heb je allemaal nodig? Waar moet je rekening mee houden? En hoe moet je in hemelsnaam beginnen? Met die laatste vraag kan de podcast Start to run je helpen. 

Wat is Start to run?

Start to run is een podcast van de Belgische zender Eén en bestaat uit 27 lessen waarmee je in 10 weken 5 kilometer leert hardlopen. Simpel gezegd bestaat het programma uit 27 mp3-bestanden en ieder bestand stelt een training voor. Je traint 9 weken lang 3 keer per week en tijdens de trainingen beluister je een mp3-bestand. Als je een bestand afspeelt hoor je presentatrice Evy Gruyaert en zij vertelt je precies wat je moet doen. Verder geeft ze ook tips over ademhaling en moedigt ze je aan om niet op te geven. Iedere les duurt ongeveer een half uur en op de momenten dat Evy niet praat hoor je opzwepende muziek.

Waarom beginnen met Start to run?

De lessen zijn gemaakt voor de beginnende hardloper en in principe kan iedereen met de lessen beginnen. Dus ook als je conditie bagger is!  Je volgt een intervaltraining, waarbij je begint met 1 minuut hardlopen en 1 minuut stappen en dat herhaal je gedurende de les.  Zo bouw je steeds verder op in de lessen zodat je uiteindelijk zonder te wandelen de 5 kilometer kunt hardlopenlopen. Je hoeft gelukkig niet zelf te timen wanneer je wat moet doen. Tijdens de les vertelt Evy je namelijk wanneer je moet hardlopen en wanneer je mag wandelen.

Zelf vind ik de trainingen enorm fijn! Als je net begint met hardlopen ben je snel geneigd om meteen grote stukken achter elkaar te willen hardlopen, en als je dat nog nooit hebt gedaan valt dat vies tegen. Hierdoor haken veel beginnende lopers vroegtijdig hard en hebben ze het idee dat ze falen. Start to run bouw langzaam op zodat het goed te doen is en je het gevoel hebt dat je het aankunt. En dat werkt motiverend!

Waar kun je Start to run downloaden?

Helaas heeft Eén de podcast van het internet gehaald, maar er zijn nog wel manieren waarop je de mp3-bestanden kunt downloaden. Op het Start to run forum staat een instructie hoe je de bestanden kan downloaden, maar dan moet je wel eerst even een account aanmaken.

De makkelijkste manier om aan het programma te komen is door de Hardlopen met Evy app te downloaden. Een nadeel hieraan is dat je in de app het programma moet aanschaffen voor €3,99. Je kunt de app zelf gelukkig wel gratis downloaden en een beetje kijken of je het wat vind. De eerste les is gratis te downloaden en zo krijg je een beetje een idee wat het inhoudt.

Meer informatie over de app kun je vinden op de Start to run website. Een groot voordeel van de app ten opzichte van de originele mp3’s vind ik dat je zelf je muziek kunt kiezen bij het programma. Bij de originele podcast is er al muziek gekozen en als je dat niks vindt heb je simpel gezegd pech.

Mijn mening van Start to run

Zoals je inmiddels wel hebt gemerkt ben ik erg te spreken over over Start to run. Ik heb het programma in het verleden al eens gebruikt en ik ben deze week weer begonnen met les 1. Ik gebruik op dit moment de originele mp3’s en vind het voor nu prima werken, al zit ik er wel aan te denken om toch misschien de app te gebruiken zodat ik mijn eigen muziek kan kiezen.

Ben je benieuwd naar mijn vorderingen met Start to run? Houd VitaNouk dan iedere zondag in de gaten voor een update. Ga je ook beginnen met Start to run? Laat het dan weten bij de reacties!

1 Comment

  1. Heel veel succes! Ik ben zelf destijds begonnen met rennen met Evy, dat is ook goed bevallen. Het heeft even op een lager pitje gestaan de laatste tijd, maar nu pak ik het weer op met behulp van schema’s.

Leave A Reply

Navigate